Vongst
Wat je wilt weten over zwemles
zwemmen
Zwemmen

1. Welke zwemlessen zijn er voor kinderen?
2. Wat is het ABC-zwemdiploma precies?
3. Vanaf welke leeftijd kan een kind leren zwemmen?
4. Welke zwemlessen zijn er voor volwassenen?
5. Kunnen mensen met een beperking ook zwemles krijgen?
6. Waar kan ik leren zwemmen?
7. Waar kan ik meer informatie vinden over zwemles?

1) Welke zwemlessen zijn er voor kinderen?
Kinderen die nog niet kunnen zwemmen starten met het ABC-zwemmen. Als zij het ABC-diploma hebben gehaald en ze vinden zwemmen echt leuk zijn er ook lessen in bijvoorbeeld survival-zwemmen, reddend zwemmen en snorkelen. Dus als je kind eenmaal het zwemdiploma heeft gehaald en het is een waterratje, dan kan hij of zij nog verschillende zwemlessen volgen en daarmee het zwemvaardigheidsdiploma halen.

2) Wat is het ABC-zwemdiploma precies?
Het Zwem-ABC is opgebouwd uit drie nationale zwemdiploma’s bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar. Het A-diploma en B-diploma zijn tussenstapjes om het gehele ABC-zwemdiploma te halen. Gemiddeld kost het halen van zwemdiploma A de meeste tijd, zo rond de 40 uur, waarna het behalen van het B- en C-diploma beiden ongeveer 12 uur kost. Zwemlessen worden vaak één of twee keer per week aangeboden, maar er zijn ook zwemscholen waar je een spoedcursus (turbozwemmen) kunt volgen zodat je heel snel je ABC-zwemdiploma op zak hebt.

3) Vanaf welke leeftijd kan een kind leren zwemmen?
Zwemles wordt aangeboden voor kinderen vanaf 4 jaar wanneer je kiest om je kind zelf op te geven voor zwemles. Je kunt ook wachten tot je kind deel kan nemen aan het schoolzwemmen, maar hiermee wordt pas gestart als kinderen al zeven jaar zijn. Veel ouders vinden het fijn om hun kind zo jong mogelijk te leren zwemmen en kiezen dus voor het zwem-ABC wat ze zelf regelen.

Is je kind jonger dan 4 jaar en wil je toch dat het aan water gewend raakt? Er zijn diverse zwemlessen voor ouders met kinderen zoals baby-zwemmen, peuter- en kleuterzwemmen, ouder-en-kind zwemles.

4) Welke zwemlessen zijn er voor volwassenen?
Ondanks dat je van kinds af aan zwemles kunt krijgen zijn er toch veel volwassen die niet kunnen zwemmen. Voor deze mensen zijn er zwemlessen voor volwassenen, bijna elke zwemschool biedt deze lessen aan. Zwemles voor volwassenen kan zowel in groepsvorm gevolgd worden, maar wanneer iemand bijvoorbeeld extreme angst voor water heeft kan men ook privé-zwemles boeken.

Verder worden door zwemscholen allerlei zwemlessen verzorgd voor verschillende doelgroepen:

 • Zwangerschapszwemmen
  Wil je op een zinvolle en verantwoorde wijze bewegen tijdens de zwangerschap, dan is zwangerschapszwemmen de meest geschikte vorm van sport. Zwangerschapszwemmen wordt door steeds meer verloskundigen aanbevolen, aangezien het goed is voor de bloedcirculatie en zuurstofopname van moeder en kind.
  Tijdens de gehele zwangerschap kan je zwemmen, maar er wordt wel geadviseerd om even met de huisarts te overleggen voordat je besluit je aan te melden voor zwangerschapszwemmen.

 • Aquafit, aquarobics en aquajoggen
  Voor elke leeftijd, voor man en vrouw. Op een leuke manier aan je conditie werken in warm water. Aquafit, aquarobics en aquajoggen hebben ieder een eigen programma met eigen oefeningen die je in het water uitoefent zodat de kans op blessures minimaal is. Elke week een uurtje bewegen in groepsvorm, gezellig en nog verantwoord ook!

 • 50+ fitzwemmen
  In bijna ieder zwembad is er een mogelijkheid voor de wat minder jongeren om toch te bewegen en hun conditie op peil te houden. Ouderen zijn wat meer blessure gevoelig, niet iedere sport is geschikt boven een bepaalde leeftijd. Met 50+ fitzwemmen kun je lekker bewegen en bijkomend voordeel is dat het zwembadwater lekker warm is en dit is weer goed voor de spieren.

 • Zwemles speciaal voor vrouwen
  Tegenwoordig is er steeds meer vraag naar zwemles speciaal voor vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld zijn uit geloofsovertuiging of gewoon omdat vrouwen het prettig vinden als ze onderling zichzelf kunnen zijn. Bij veel zwembaden is er een wekelijks uurtje ingepland waarbij alleen vrouwen welkom zijn, en het aantal baden wat deze ruimte biedt is aan het uitbreiden. Informeer bij jouw zwemschool in de buurt over de mogelijkheden als je ook met dames onder elkaar een uurtje actief bezig wilt zijn.

 • Therapie- revalidatiezwemmen
  Voor mensen die bijvoorbeeld moeten revalideren na een ongeluk of mensen die door een andere oorzaak moeten revalideren zijn er speciale revalidatie-zwemlessen. Onder deskundige begeleiding doe je oefeningen die specifiek op jou en je lichamelijke gesteldheid gericht zijn met als doel deze gesteldheid te verbeteren. Deze lessen kunnen in privé-vorm gegeven worden, maar er zijn ook groepslessen voor de mensen die een wat algemenere therapie nodig hebben


5) Kunnen mensen met een beperking ook zwemles krijgen?
Jazeker kan dit! Juist mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking ervaren het bewegen in het warme water van een zwembad als erg plezierig en ontspannen. Zwemmen is een ideale manier van bewegen en de zwemleraar is professioneel en vaak speciaal opgeleid om mensen met een beperking les te geven. Ook voor kinderen met een beperking is er bij bijna elk zwembad of elke zwemschool de mogelijkheid om les te krijgen, al dan niet in de vorm van privé-lessen.

6) Waar kan ik leren zwemmen?
Op www.vongst.nl vind je een groot aantal zwemscholen met ieder een eigen lesaanbod. Je kunt zoeken op postcode en de school het dichtst bij jou in de buurt vinden. Bij elke zwemschool vind je ook het lesaanbod zodat je kunt zien of de zwemles die jij zoekt ook aangeboden wordt. Twijfel je? Vul dan het formulier in om informatie aan te vragen en de zwemschool neemt contact met je op.

7) Waar kan ik meer informatie vinden over zwemles?
Wil je meer informatie over zwemles, dan hebben we een paar handige links voor je:
Alles over zwemsport: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwemsport
De Koninklijke Nederlandse Zwembond: http://www.knzb.nl/

Volg ons op