Vongst
Wat je wilt weten over paardrijles
paardrijden
Paardrijden

1. Wat heb ik nodig als ik wil leren paardrijden?
2. Welke paardrijlessen zijn er voor beginnende ruiters?
3. Welke paardrijlessen zijn er voor gevorderde ruiters?
4. Kunnen mensen met een beperking ook leren paardrijden?
5. Vanaf welke leeftijd kan een kind leren paardrijden?
6. Wat kosten paardrijlessen en kan ik een gratis proefles paardrijden krijgen?
7. Waar kan ik leren paardrijden en hoe herken ik een goede manege?
8. Waar kan ik meer informatie vinden over paardrijden?

1) Wat heb ik nodig als ik wil leren paardrijden?
Als je gaat paardrijden is het belangrijk dat je de juiste kleding draagt. Paardrijkleding moet niet alleen comfortabel zitten, maar ook moet je op je eigen veiligheid en dat van je paard letten tijdens het paardrijden.

• Geschikte paardrijkleding
Een echte paardrijbroek of een strakke broek zonder naden is aan te raden. Een broek met naden (bijvoorbeeld een spijkerbroek) zorgt ervoor dat het aan de binnenkant van je benen gaat schuren. Draag daarbij passende kleding, bij wijde truien kan de instructeur je houding op het paard niet goed zien en wapperende kleding kan het paard laten schrikken wat gevaarlijk kan zijn. Zorg dat je netjes en gepast gekleed bent: sexy kleding als naveltruitjes of spaghettibandjes worden niet gewaardeerd in de manege.

• De veiligheidscap
Ga nooit paardrijden zonder veiligheidscap. Een goede cap past precies en heeft een kinband met veiligheidssluiting. Caps zijn in allerlei kleuren, soorten en modellen te koop in ruitersportzaken, er is er dus altijd een cap die bij je hoofd en je smaak past! Als je geen cap hebt en nog niet zeker weet of je er eentje aan wilt schaffen, informeer dan bij de manege waar je wilt gaan lessen. Vaak kan je een cap lenen of huren.

• Paardrijlaarzen of schoenen
Je hoeft niet direct rijlaarzen te kopen, voor je eerste les kan je ook hoge, stevige schoenen met een sterke, doorlopende zool en een kleine hak dragen. Let er wel op dat de schoenen niet te veel profiel hebben, hier kan je namelijk mee blijven hangen in de beugels.

Ga niet paardrijden met sportschoenen of gympen, deze schoenen zijn niet stevig genoeg. Vind je paardrijden echt leuk en besluit je om verder te gaan met paardrijlessen, koop dan goede rijlaarzen. Deze geven je steun en helpen je bovendien met een goede beenligging tijdens het paardrijden.

2) Welke paardrijlessen zijn er voor beginnende ruiters?
• Dressuurles
Wil je gaan paardrijden, dan begin je met dressuurlessen. Paardrijden begint namelijk met dressuurrijden. Bij dressuur leer je hoe je op een paard hoort te zitten, wanneer je een goede balans hebt op je paard en hoe je je paard kunt sturen en laten weten wat je wilt. Wanneer je de basis van het paardrijden onder de knie hebt kun je dressuurproeven gaan rijden, de zogenaamde F-proeven waarbij een jury jou als ruiter beoordeeld.

Ook leuk om te weten: bij dressuur denkt bijna iedereen aan een ruiter met paard. Maar dressuur kan ook met meerdere personen worden gereden, denk hierbij aan een pas-de-deux, een carousselgroep of proeven die op muziek gereden worden. Dressuur is overigens een Olympische Sport, wie weet wat jouw toekomst brengt!

3) Welke paardrijlessen zijn er voor gevorderde ruiters?
• Carrousel rijden
Elke ruiter die een bepaald basisniveau heeft kan carrousel gaan rijden. Jong of oud, leeftijd maakt niet uit. Binnen de paardensport is carrousel rijden één van de weinige teamsporten.Op passende muziek worden door groepen van 12 of 16 ruiters op paarden of pony’s bepaalde figuren gereden. Dit zijn basis dressuurfiguren die in een colonne met bijvoorbeeld twee of vier ruiters naast elkaar gereden worden.Het niveau wordt bepaald door de onderlinge afstand van de ruiters, het tempo en de afstemming op elkaar. Net als bij elke teamsport wordt er van je verwacht dat je elke les aanwezig bent, zodat je bij wedstrijden uitstraalt dat je ook echt een team bent.

• Springen
Heb je de smaak van het paardrijden te pakken en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Misschien is springen dan jouw ding.
Voordat je echt kunt gaan springen ga je eerst vaardigheidsproeven doen. Deze zijn een vervolg op de F-proeven die je bij dressuurlessen kunt done. Bij vaardigheidsproeven is balans, samenwerking met het paard en behendigheid erg belangrijk. Je leert om tussen poortjes door te rijden, over een klein obstakeltje te springen, over balkjes stappen en draven en slalommen.

• Parcoursen
Je kunt ook echte parcoursen leren springen. Je begint dan met oefenspringen en als je dat beheerst kan je de S-proeven gaan doen waarbij gekeken wordt naar je houding op het paard en hoe je rijdt. Een goede houding is niet alleen mooi om te zien, maar ook essentieel om je paard niet te hinderen in zijn bewegingen. Als een paard namelijk gehinderd wordt in zijn bewegingen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen en ook is het niet goed voor het welzijn van het paard. Uiteraard leer je makkelijker springen als je paard enige aanleg heeft voor springen en dit ook leuk vindt om te doen!

• Voltige
Terwijl het paard aan een lange lijn (de longe) op een cirkel loopt waarbij de longe door een longeur wordt vastgehouden doe jij allerlei gymnastische oefeningen doen op de rug van een paard.
Voltige kun je in je eentje beoefenen (met de longeur uiteraard), maar ook in teamverband. Het meest belangrijke waar je rekening mee moet houden als je voltigeert is het paard. De oefeningen die je uitvoert mogen het paard niet belemmeren, onthoud dat het paard het allerbelangrijkste lid is van het team!
Als je het oefenen op een echt paard nog te eng vindt kun je ook bij veel maneges gebruik maken van een “oefenpaard”. Hierop begin je met basisoefeningen zoals de molen, de bank, knielen en de vlag.

• Western
Bij westernrijden draait het vooral om rust en eenvoud. Vroeger probeerden de cowboys hun paard en zichzelf zo weinig mogelijk te vermoeien. Veel ruiters vinden westernrijden prettig omdat het een fijn contact met het paard geeft en het een ontspannen rijstijl is.
Het spreekt voor zich dat je paard een ontspannen, rustig en meedenkend karakter heeft om ook ontspannen te kunnen paardrijden.

• Mennen
Mennen is het besturen van paard en wagen. Omdat je bij het mennen achter je paard zit, in plaats van erop, wat bij de meeste andere disciplines het geval is, zal je dus meer ‘op afstand’ moeten communiceren met je paard. Het belangrijkst hierbij zijn de leidsels. Dit zijn als het ware verlengde teugels van bijna 4,5 meter lang, waarmee de koetsier direct contact heeft met de paardenmond. Daarnaast gebruik je een lange zweep, die je kunt zien als een vervanging van de benen van een ruiter, en is je stem van belang. Een menpaard kent commando’s als halt, stap en draf en ook met intonatie kun je je paard dingen duidelijk maken. Binnen de mensport zijn er verschillende soorten wedstrijden: dressuur, marathon en vaardigheid zijn de bekendste. In een wedstrijd is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een parcours aflegt met verschillende hindernissen.

• Menbewijs
De opleiding voor menbewijs is erg interessant en leuk. Iedereen van 12 jaar of ouder kan een menbewijs halen. Dit kan je direct aanvragen als je voldoende ervaring hebt, maar heb je dit nog niet kan je eerst de leerzame opleiding volgen zodat je goed op het examen voor het menbewijs bent voorbereid. Het theorie gedeelte van het examen bevat algemene vragen over je paard, verkeersregels en het mennen. Het praktijk gedeelte van het examen start in de rijbaan en daarna ga je daadwerkelijk de weg op om in het echte verkeer te laten zien hoe je kunt rijden. Heb je je menbewijs gehaald dan kun je met vertrouwen op pad met paard en wagen en hierbij ben je ook nog eens automatisch compleet verzekerd!

• Ruiterbewijs
Als je graag goed wilt leren paardrijden of nóg beter wilt paardrijden dan je al kan? Volg dan met een manegepaard of je eigen paard een ruiteropleiding. Deze bestaat uit drie fasen en leidt je op van eerste paardrijles tot het hoogst haalbare niveau. Alle fases die je doorloopt worden bijgehouden in je ruiterpaspoort. Hierin worden ook je buitenritten, wedstrijden en alles wat met je ruitercarrière te maken heeft geregistreerd.

4) Kunnen mensen met een beperking ook leren paardrijden?
Ook voor mensen met een beperking die graag willen paardrijden zijn er allerlei mogelijkheden. Niet alleen lessen en recreatief paardrijden zijn mogelijk, ook kan je deelnemen aan wedstrijden.
Om paardrijden voor mensen met een beperking mogelijk te maken hebben verschillende stichtingen en verenigingen zich aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten. Zonder winstoogmerk en met medewerking van vele vrijwilligers kunnen mensen met lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicaps paardrijden, mennen, aangepast voltigeren of therapeutisch paardrijden.

5) Vanaf welke leeftijd kan een kind leren paardrijden?
Over het algemeen wordt de leeftijd van zes jaar aangehouden als kinderen willen leren paardrijden. Veiligheid en het kunnen opvolgen van instructies bij een paardrijles zijn erg belangrijk. Sommige maneges hanteren een minimum leeftijd van 8 jaar voor kinderen die willen leren paardrijden.
Het is verstandig om eerst een proefles voor je kind te boeken om te beoordelen of je kind oud genoeg is voor paardrijles. Proeflessen zijn bij veel maneges gratis, mooie bijkomstigheid.

6) Wat kosten paardrijlessen en kan ik een gratis proefles paardrijden krijgen?
Het is lastig om een vaste prijs voor paardrijlessen te vermelden, elke manege heeft zijn eigen tarief. Over het algemeen kost een paardrijles van een uur rond de € 20,-. Hoeveel lessen iemand nodig heeft is per persoon verschillend. Ook kan je kiezen voor een rittenkaart waarmee je vaak korting krijgt op de reguliere prijs.

7) Waar kan ik leren paardrijden?
Op www.vongst.nl vind je een groot aantal maneges in Nederland waar je verschillende paardrijlessen kunt volgen. Bij elke manege staat vermeld welke paardrijlessen zij aanbieden en is er de mogelijkheid om de manege te contacten via een eenvoudig invulformulier. Je zoekt op postcode en vindt zo gemakkelijk een manege bij jou in de buurt.

8) Waar kan ik meer informatie vinden over paardrijden en het ruiterpaspoort?
Meer informatie over paardrijden:
• De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) https://www.knhs.nl/
• Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra http://fnrsvoorruiters.nl/
• De Verenigde Carrouselclubs in Nederland (VCN) http://vcn.qmix.nl/
• Sportfonds Parapaard http://www.parapaard.nl/
• Federatie Paardrijden Gehandicapten http://www.verenigingfpg.nl/

Volg ons op